Odă somnului: Festivalul puiului de somn

Mmm, nu, nu recunosc nimic! Sunt convinsă că a fost aranjat de Radu. :D #vineriseara #mamaladatorie

Mmm, nu, nu recunosc nimic! Sunt convinsă că a fost aranjat de Radu. 😀
#vineriseara #mamaladatorie

După atâtea zile de vacanţă, nu o să vă vină să credeţi cu ce sărbătoare începe prima zi de muncă. Festivalul Somnului! Ha! Ha! Păi, nu vi se pare normal? Clar, da!

De fapt cred că mai bine ar fi numit Festivalul Puiului de Somn pentru că a fost creat pentru cei care ar dori să închidă puţin ochii şi să se relaxeze, să tragă un pui de somn, după această vacanţă extenunată. De fapt, azi cică ar fi permis să tragi un mic pui de somn când poţi şi pe unde poţi, neavând neapărată nevoie de un pat.  Doar să îţi găseşti un loc confortabil, pe o canapea, pe o pernă preferată, pe ursuletul preferat sau  oriunde vrei.

Trebuie să recunoaştem că este destul de extenuant alergatul după cumpărarea cadourilor şi a ingredientelor pentru pregătirea meselor de Craciun si pentru Anul Nou, dar să nu uităm mai ales petrecerile la care se presupune că am luat parte.

Am un prieten care, de fiecare dată când vorbesc la telefon, indiferent de ora din zi sau din noapte, la un moment dat, în timpul discuţiei, el începe să caşte. Sincer, m-am „şifonat” puţin la început, gândindu-mă „Frate! Chiar aşa? Chiar atât de ostentativ? Nu poate să se abţină?„. Dar mi-am dat seama că, de fapt, pentru el erau momente în care devenea relaxat.

Cred că nu este întâmplător că această zi este la începutul anului. Cred că a fost aleasă această zi tocmai pentru că mulţi şi-au trecut „mai mult somn”  în cadrul rezoluţiei pentru anul 2018.

Recunosc că „mai mult somn” se află şi în rezoluţia mea pentru acest an pentru că „mi se rupe filmul” adesea.

Să ai parte de suficient somn de calitate, în fiecare noapte, este foarte important pentru sănătate. Fundatia Americană a Somnului susţine că 40% din omeni se confruntă cu insomnia. Dar oare ştiţi cam cât ar trebui să dormim în funcţie de vârstă?
Specialiştii spun aşa: nou-născuţii (0 -3 luni): 14- 17 ore (ha! ha! …nu şi al meu copil), bebeluşii (4 – 11 luni): 12-15 ore, copilul mic (1-2 ani): 11 – 14 ore, copilul (3 – 5 ani): 10- 13 ore, scolarii (6-13 ani): 10-13 ore, adolescenţii (14  – 17 ani) 8 – 10 ore, tinerii (18 – 25 ani): 7 -9 ore, adulţii (26 – 64 ani): 7 -8 ore, adulţii în vârstă (+65 ani) 7- 8 ore.

Zic adesea „o viaţă avem şi pe aia s-o dormim?„, însă lipsa somnului sau insuficienţa lui poate crea probleme mari de sănătate: slăbirea sistemului imunitar, luarea în greutate, probleme de memorie, diabet, hipertensiune, boli de inimă, stări de nervozitate şi multe alte boli „serioase”.
Cauzele insuficienţei somnului sunt variate, iar rezolvările ţin în primul rând de cauze, dar nu numai.

Un lucru uşor de făcut pentru a ne îmbunătăţi calitatea somnului este să aducem în casă 5 plante recomandate pentru acest lucru, şi acestea sunt Aloe vera (care este şi foarte uşor de întreţinut), lavanda, iasomia (reduce nivelul anxietatii), iedera englezeasca, cea cu frunze mici, şi Snake plant.

Haideţi să ne promitem că anul ăsta vom avea mai multă grijă de noi şi că vom da prioritate somnului şi odihnei! Vreţi să transmiteţi acest material şi cuiva care ar avea nevoie de mai mult somn?

Haideţi! Vise frumoase!

 

 

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *