Tartă cu lapte condensat și limes

      Niciun comentariu la Tartă cu lapte condensat și limes

Cauți o rețetă fără preparare termică și cu multă vitamina C?

⭐ Tarta care a făcut senzație pe Instagram și Youtube
👉Rețetă raw – nu necesită preparare termică
💛Desert cu multă vitamina C

Mi-am propus să încep anul cu ceva nou. Așa că „tortul de Revelion” a fost Tarta cu limes, tartă ce a făcut senzație în grupul prietenilor cu care am petrecut. Am ales să o mai fac și la alte ocazii speciale, de celebrare… Pentru că asta simți când o guști: explozie de gust. Așadar am mai făcut-o de ziua sorei mele, Ana, și am făcut-o și de ziua mea, pe 9 februarie.

Ingrediente

Pentru blat
250 g biscuiți digestivi,
100 g unt topit 82% grăsime
1 lingură cacao
(eu am mai pus și o linguriță de coajă rasă de protocală)
Pentru cremă:
zeama și coaja de la 3-4 limes (eu pun de la 2-3 limes și 1 lămâie bio)
1 conservă lapte condensat îndulcit 7%-8% grăsime (400g) (atenție: nu lapte condensat pentru cafea!)
250 ml smântână pentru frișcă minim 30% grăsime
Observație: laptele și smântâna obligatoriu de la frigider).

Ornare

Mie îmi pare cam palidă tarta, de aceea aleg să o ornez ceva mai colorat, de obicei:
zmeură, căpșuni, kiwi, banane, arahide în ciocolată neagră, mandarine, coajă de la limes sau protocale bio, felii subțiri de limes sau de portocală

Am ornat înainte de servire cu afine și springles ca să nu se topească și să nu se împrăștie culoarea. Pe margine am mai pus biscuit mărunțit și coajă de la limes.

Ustensile

  1. tavă cu diametrul 26 cm- ideal, dar eu am făcut și în una cu diametru mai mare și a ieșit mai subțire, adică mai puțin înalt). Tot ideal – forma de tartă cu margine detașabilă
  2. foaie de copt – mă ajută să scot mai ușor felia din tavă
  3. blender sau tocător pentru pesmetul de biscuit
  4. bol mic/ castronel sau ceașcă (pentru topirea untului)
  5. spatulă
  6. bol sau castron mai larg (pentru amestecarea cremei)
  7. storcător pentru lămâi (ideal)

Mod de preparare

  1. Pregătirea blatului.
    1.1. Încep prin a pregăti mai întâi tava de tartă cu margini detașabile pe care pun o foaie de copt și îi decupez marginile
    1.2. Pun în apartul de tocat biscuiții și îi fac pesmet. E mai ușor de făcut în aparatul de tocat, dar se poate face pesmet și dacă biscuiții sunt puși într-o pungă și apoi pisați.
    1.3. Adaug lingura de cacao (opțional)
    1.4. Topesc untul (de obicei îl pun într-un bol mic sau ceașcă pentru 20″ la microunde) și îl adaug peste pesmetul de biscuiți.
    1.5. Se pune compoziția în tava de tartă și cu o spatulă presez ușor, dar ferm și uniform, încercând să fac o mică margine (merge și fără margine). Dacă se presează foarte tare, e mai greu de scos din tavă, de aceea ajută să ai o foaie de copt dedesubt.
    1.6. Se dă la frigider până pregătim crema
  2. Pregătirea cremei
    2.1.Într-un bol sau castron mai larg pun laptele condensat rece (dacă nu ai mai lucrat cu el, arată ca o miere de consistență mai groasă)
    2.2. Peste laptele condensat adaug și smântâna de frișcă (tot rece) și cu spatula o omogenizez bine
    2.3. Răzui coaja de la limes și de la lămâie, apoi le storc bine. Pe mine mă disperă limes-urile pentru că se storc foarte greu și nu sunt foarte zemoase (de obicei); uneori mă ajut cu o lingură sau linguriță să le storc mai bine. Însă nu se compară gustul de lime cu cel de lămâie; mirosul este mult mai intens, iar gustul mai delicat … așa că nu renunț la ele.
    2.4. Sucul obținut se toarnă în bol și se amestecă cu spatula. În scurt timp observ că se îngroașă compoziția ca la un pudding. Pot să adaug în cremă și câteva fire de coajă de limes
  3. Asamblarea
    3.1. Scot din frigider blatul de biscuiți, torn crema peste el și o uniformizez ușor cu spatula.
    3.2. O pun la frigider pentru minim 2 ore, recomandat să stea peste noapte. Atenție la ce alimente aveți în frigider să nu împrumute miros de la cele cu miros mai puternic (ceapă, cârnați, etc.)
  4. Ornarea
    De obicei, prefer să o ornez înainte de a o mânca ca să nu se împrăștie culoarea și să nu fie fructele prea grele pentru cremă. Mie îmi place să o ornez cât mai colorat sau să semene cu o mandală.

De ziua mea, la noi la birou

La noi la birou, împreună cu colega mea, Andreea, am preferat să o savurăm și cu o cafea cu spumă de lapte și cu alte fructe.

Viața e frumoasă și e important să celebrăm fiecare etapă și pas important din viața noastră! 🦄

Ai vrea să împărtășești cu mine cum alegi să ornezi tu această tartă?

Rețeta este inspirată de la Prăjiturela, care a și înregistrat procesul alături de Iulia Ionescu

Dacă vrei să vezi mai multe recomandări despre ingrediente, te invit să vezi la Prăjiturela https://laprajiturela.ro/tarta-cu-lapte-consensat-si-lime

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *