Am inaugurat în această vară un club elitist la malul mării: #6amclub. În fiecare dimineaţă, de la ora 6 la ora 8, veneam pe plajă ca să mă încarc cu energia primelor raze ale soarelui şi să văd cum se trezeşte natura. Aţi ascultat oare strigătul pescăruşilor? Vă spun sincer că eu aveam impresia că râd. În fiecare dimineaţă aveam impresia că pescăruşii râd de noi. Aveam impresia că, de fapt, natura aştepta şi aşteaptă să ne trezim noi.
În fiecare dimineaţă, bucuria întâlnirii cu soarele îmi era umbrită de dezastrul de pe plajă şi nu numai. Dimineață, la prima oră, când răsărea soarele, cu tristețe vedeam plaja cu deşeuri de plastic abandonate … deşeuri care sunt atât de uşor luate de apă şi duse în larg, pentru ca mai apoi să pericliteze calitatea apei şi viața animalelor din mare.
Un val s-a retras, dar nu a apucat să ia şi dopurile de plastic şi paiul. M-am aplecat şi le-am colectat. Credeţi ca paiele de plastic sunt singura problemă? Chiştocurile de la țigări sunt o problemă şi mai mare. Pe lângă faptul că au plastic în componenţa lor, mai sunt si toxice şi pot fi uşor confundate cu mâncarea de câtre păsări sau ale vietăţi marine. În plus, adică bonus, poluează foarte tare solul şi apa.
Nu pot să înţeleg în veci de ce dacă ai venit cu o sticlă sau o doză plină pe plajă, când este goală ţi-e mai greu să pleci cu ea şi alegi să o laşi aruncată pe plajă. În poza de sus se văd urmele pescăruşilor care au dat târcoale deşeurilor, căutând să vadă dacă e ceva de mâncare. Am văzut oameni care îngropau în nisip sâmburi de piersici şi ştiuleţi de porumb. Oare ce sperau? Să apară o livadă de piersici sau un lan de porumb? Nici măcar nu m-am chinuit să adun la un loc chiştoacele şi dopurile de plastic. Aşa le-am găsit. Abandonate. Ce facem? Ne abandonăm ţara? Ne predăm … armele?
Let’s do something! Stand up for your right!
România, trezeşte-te! Te rog, fă ceva!
Pe 8 septembrie este Ocean Day şi te invit… să faci ceva. Pentru oceane şi mări. Pentru păsări. Pentru vietăţile marine. Pentru apă. Pentru tine. Pentru generaţiile viitoare. Este dreptul tău la un mediu curat.
Ce fac eu? Eu continui să mă implic şi în acest an în acţiunea Let’s Do it, care are misiunea de a mobiliza lumea pentru curăţarea Romaniei pe 15 septembrie, alături de alte 150 de ţări din lume. Ne dorim ca 1 milion de români, cetăţeni responsabili, autorităţi, societatea civilă, companii private şi mass media să iasă să cureţe arealele naturale din jurul localităţilor, dar nu numai: şi de la colţul blocului, de la şcoală sau din parc, practic …oriunde.
Va fi un val verde ce va înconjura planeta.
Campaniei i s-au alăturat sute de persoane publice din România şi din lume.
We have some very exciting news! On World Cleanup Day we will be following the green wave of cleanups as they happen with a 24-hour live broadcast. Presented by the wonderful Zihlo and Colm Flynn, you will see action from the HQ in Estonia, interviews with the organisers in different countries, live switches to cleanups, music and much, much more! The World Cleanup Show will be broadcast on our website, Facebook, YouTube and Vimeo. Tune in and don't miss a moment of this momentous event! #WorldCleanupDay #WCD #Estonia100
Publicată de World Cleanup Day pe Joi, 6 Septembrie 2018
Trotuarele şi străzile Constanţei erau decorate de gunoaie. De zeci şi sute de gunoaie. Pur şi simplu nu pot să înţeleg de ce unii cred că pot arunca gunoiul oriunde, chiar pe trotuar. De la Constanţa am mers la o conferinţă în Giurgiu şi am coborât în portul Giurgiu, situaţia era la fel de rea. Bucurestiul nu se lasă nici el mai prejos.
Locul gunoaielor şi deșeurilor nu este pe stradă, pe trotuare, în păduri sau ape. Nu e în natură !
Hai alături de mine să contribuim la formarea de deprinderi şi atitudini prosociale.
Hai să lăsăm lumea asta #umpic mai frumoasă şi mai curată decât am găsit-o!
Alătură-te inițiativei Let’s Do It, Romania! şi ….. facem curat împreună de Ziua Mondială de Curăţenie World Cleanup Day 2018 ! Înscrie-te aici:
Pentru #JudetulGiurgiu poţi să îţi înscrii aici familia, colegii, prietenii, şcoala, institutia, organizatia în linkul de mai jos si te vom contacta.
https://goo.gl/forms/
Cred cu tărie că această acțiune este o lecție în natură ce va contribui la dezvoltarea spiritului civic la nivel comunitar și la educarea practică a tuturor participanților
Hai să fii unul dintr-un milion de români ce se va implica în curăţenia României!
Hai să păstrăm în amintire răsărituri portocalii! Ca acesta.
#standup #HumanRights #letsdosomething#worldcleanupday2018 #seagullsfootprints